10 начина за използване на кокосовото масло.


Здравейте приятели, днес ще ви разкажа за ползите от кокосовото масло и 10-те начина по които аз го използвам. 

Кога за пръв път се сблъсках с този продукт? 
Това беше преди две години, през лятото на 2016 година, тогава имах доста проблеми със стомаха, а и се интересувах от здравословно хранене и полезните храни. Та тогава попаднах на студено пресовано кокосово масло, начинът по който го използвах беше по една лъжица сутрин на гладно и доста добре ми помогна с забързването на метаболизма и справянето със запека.

За какво използвам кокосовото масло:


1. Вместо лосион или олио за тяло - в момента използвам стъденопресовано, като си слагам малко количество на ръката и разнасям добре. Действието е много добро, омекотява кожата и мирише доста приятно.

2. За справяне с лишеи, пъпки и сухи места - по време на бременността ми получих алергия и цялото ми тяло беше обсипано с лишеи и пъпки, които изсушаваха допълнително тялото и сърбяха ужасно много. Тогава след дълго лутане и четене с какво точно да се мажа (знаете, че бременните са ограничени в използването на продукти и лекарства) започнах с кокосово масло отначало по веднъж на ден, предимно вечер, а след това по два или три пъти и ефекта наистина е добър. Не мога да кажа, че всичко изчезва, сякаш с магическа пръчка, но поне кожата се успокоява и сърбежът спира, което е много облекчаващо, а и лишеите изчезват малко по- малко.

3. Маска за коса:
1 бр. жълтък и 1 лъжица коксово олио или леко затоплено кокосово масло (колкото да се разтопи). Нанасяте маската от корена на косата по цялата дължина, след това е добре да сложите шапка за баня и така да престоите поне 30 минути.  Количеството на продуктите е според дължината на косата.
Аз лично съм се мазала и само с затоплено кокосово масло, като нанасям добре по цялата коса и се старая за стоя така поне един час и след това измивам косата 3 пъти с шампоан.
Ползите са невероятни, освен блясък и подобряване на растежа, маслото помага и за справяне с пърхота и други проблеми със скалпа.

4. Като мазнина за готвене -  обичате ли палачинки или други десерти, тогава добавете кокосово масло, като мазнина и вкусът ще е страхотен. Това е единствената растителна мазнина, която не е вредна при загряване.

5. За подобряване на метаболизма  и повече енергия- както вече споменах, поради тази причина използвах кокосовото масло за пръв път. Всяка сутрин добавях по една лъжица в кафето или в сокът си, освен прекрасен аромат и вкус, то помага на организмът да усвои по- добре разтворимите витамини. Една лъжица на ден ще увеличи ефективността на витамините, метаболизма, функциите на сърцето и мозъка, а също така ще хидратира кожата Ви.

6. Почистване на грим - нанесете на лицето с памучен тампон и след това избършете.

7. Ексфолиант за лице - разбъркайте кокосово масло със сода за хляб и ще получите чудесен ексфолиант.

8. Паста за зъби - комбинацията от сода за хляб и кокосово масло, може да замести пастата за зъби. Содата почиства зъбите, а маслото действа антибактериално. Може да използвате и само кокосово масло, отново втечнено, като нажабурите устната си кухина,то действа страхотно срещу бактериите в устната кухина.

9. За поддържане на кожени обувки и аксесоари, както и за профилактично омазняване на кухненските дъски.

10.Перинерален масаж  – бъдещи майки могат да използват кокосовото масло за масаж на перинеума ежедневно, като се започне около месец преди датата на термина, за да намалят шансовете от разкъсване или необходимостта от епизиотомия. (Това ми предстои да го използвам и ще ви кажа има ли ефект)


Как да подберем кокосовото масло? 
Добре е то да бъде студено пресовано и на буркана да има знак за BIO- продукт на ЕС. Също така може да разберете дали избраното масло е добро, като го опитате и помиришете, ако има приятна миризма на кокос и приятен вкус, значи сте уцелили, но ако има лек дъх на граново, това означава, че има нещо нередно.

                                        Това е маслото, което използвам в момента.





Надявам се да съм ви била полезна, ако е така, моля оставете коментар или просто LIKE, ako имате въпроси или се интересувате от нещо, не се колебайте да ми пишете.

Последвайте ме на: https://www.instagram.com/mariposa_handmade_art/





Коментари

Популярни публикации от този блог

Покани за Кръщене

Картичка за кръщене

Покана за кумове в лилаво